Instagram

Nyheter

Bättre överlämningar mellan Försäkringskassan och kommunen vid indragen assistans

Om Försäkringskassan drar in en persons assistansersättning är det kommunen som tar över ansvaret för det stöd som personen kan få. Nu ska Försäkringskassan förbättra rutinerna vid överlämningen.

Läs mer

Vinstförslag i välfärden risas och rosas

LO applåderar men arbetsgivar- och intresseorganisationerna buar i korus.

Läs mer

Höjd assistansersättning - IfA kommenterar

 

 

IfA anser att det är positivt att assistansersättningen höjs via förslag i höstbudgeten.

Höjningen är dock fortfarande för låg och vi uppmanar...

 

Läs mer

Försäkringskassan

Nej till ny enhet för brottsbekämpning

Försäkringskassan säger nej till förslaget att inrätta en särskild enhet hos myndigheten för utredning av bidragsbrott. Förslaget kommer från betänkandet Kvalificerad välfärdsbrottslighet.

Läs mer

Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet – ”Assistansfrågan är regeringens största socialpolitiska misstag”

Regeringens politik leder till att många som borde ha rätt till assistans inte får det. Motivet är att spara pengar och Anders Lindberg anser att regeringen använder fuskdebatten som alibi för nedskärningarna.

– Det finns en obehaglig likhet med hur den borgerliga regeringen målade upp en bild av att alla fuskar för att sedan skära i sjukförsäkringen.

Läs mer

Vårdföretagarnas kommentar till Vänsterpartiets besked om ersättningen till personlig assistans

Vänsterpartiet har idag gett beskedet att de kommit överens med regeringen om att höja ersättningen för personlig assistans. Höjningen är på 1,5 procent för de kommande tre åren.

 

-Vi välkomnar den aviserade höjningen men den är för låg. Även personliga assistenter måste ha rätt till löneökningar i nivå med övrig arbetsmarknad. Med Vänsterpartiets besked i dag kommer ersättningen för personlig assistans höjas med 4,05 procent under tre år. Arbetsmarknadens parter har tidigare i år kommit överens om det så kallade märket med löneökningar på 6,5 procent för motsvarande period. Det innebär att våra medlemsföretag även fortsättningsvis kommerha svårt att öka lönerna i nivå med övrig arbetsmarknad, vilket man önskar kunna göra, säger Inga-Kari Fryklund förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Läs mer

Sydsvenskan

Assistansersättning föreslås höjas mer

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att räkna upp schablonersättningen per timme för personlig assistans mer de kommande tre åren jämfört med i år.

Läs mer

Oliver Beckman

Regeringen öppnar för ändring i LSS - skriver MVT.se

Barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) öppnar för att ändra i lagen om assistansersättning om det är så att funktionshindrade riskerar att hamna i kläm.

Läs mer

Andreas Pettersson, juris doktor – ”Fuskdebatten har tappat alla proportioner”

Försäkringskassan föreslås delta i husrannsakningar och utreda brott. Medier säger, baserat på ett fall, att assistansersättning finansierar terrorverksamhet. Allt detta är enligt Andreas Pettersson tecken på att jakten på och bilden av fusk inom assistans tappat alla proportioner.

– Visst finns det fusk och olämpliga bolag, det finns alltid när branscher bolagiseras.

Läs mer

Assistanskoll

Rekordlågt antal assistansberättigade

I juli 2017 hade 15 237 personer assistansersättning från Försäkringskassan. Det innebär en minskning med 942 personer jämfört med den högsta noteringen i oktober 2015.

Läs mer