BOKRELEASE - IfA släpper ny bok för att uppmärksamma 30 år med personlig assistans

 

År 2024 har den personliga assistansen funnits i 30 år och radikalt förbättrat situationen för assistansberättigade! Även IfA firar 30 år med påverkansarbete för den personliga assistansen. Detta firar vi på IfA genom att släppa en jubileumsbok med titeln Jämlikhet och värdighet - 30 år med personlig assistans!

Boken är skriven av några inom assistansen och IfA kända personer som har erfarenheter av tiden innan den personliga assistansen såväl som av tiden med den personliga assistansen. Vissa texter handlar om personer som mer eller mindre fötts in i assistansen och ser den personliga assistansen som en självklarhet. I boken finns även några texter skrivna av politiker med koppling till den personliga assistansen, såsom Bengt Westerberg och Lena Hallengren.
 
Läs de personliga berättelserna och reflektionerna om den personliga assistansens betydelse. Texterna berör. 
 
I början av boken berättas om ett möte med en kvinna som behövde mycket stöd i sin vardag och var beviljad hemtjänstinsatser flera gånger per dag. Hon ville ansöka om personlig assistans och ombads berätta om hur hon skulle vilja ha det och vad hon behövde hjälp med. Då tvekade hon och blev tyst. Efter en stund sa hon:

- Jag måste nog få gå hem och fundera på det. Ingen har någonsin frågat mig tidigare vad jag vill och hur jag vill ha det.

Det är mindre än 30 år sedan det mötet. Det skapar en hisnande förståelse för hur stor betydelse assistansen har för att människor med omfattande funktionsnedsättningar ska leva som andra och göra sina egna val.
 
Boken kan beställas som tryckt version genom Adlibris på följande länk eller som ljudbok via denna länk.