Instagram

Nyheter

Nytt avtal mellan Kommunal och KFO

I det nya avtalet blir det blir 2,2 procent lönehöjning för personliga assistenter inom Arbetsgivarföreningen KFO från 1 september 2017. Lägstalöner, OB och jour höjs lika mycket. Uppsägningstiden för assistenter som varit anställda mer än ett år utökas från två veckor till en månad.

Läs mer

Signe Holmlund Armerin, Försäkringskassan – ”Sminkning kan inte längre räknas som grundläggande behov”

För att räknas som grundläggande behov vid personlig hygien måste hjälpen, enligt ett nytt rättsligt ställningstagande, handla om att hålla sig ren. Sminkning, manikyr, pedikyr eller duschning flera gånger/dag ses då inte som grundläggande behov som ger rätt till assisansersättning.

 

Läs mer

Almedalen 2017 – ”Personlig assistans den viktigaste funktionshinderpolitiska frågan just nu”

Ett referat från IfAs seminarium Personlig assistans – skillnader i bedömning mellan Försäkringskassan och kommunerna

Läs mer

Regeringen har en Plan B för att stoppa vinstjakten

Regeringen har en "Plan B" för att vinna striden om vinst i välfärd.

När Ilmar Reepalus vinsttak har fallit i riksdagen läggs ett nytt förslag – som väntas få stöd av alliansen: Oseriösa och kriminella aktörer ska stoppas.

"Vi kommer inte hela vägen. Men en bra bit", säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Läs mer

Allt fler går till domstol för att få assistans

Under första halvåret 2017 var det lika många som gick till domstol för att få rätt till hjälp enligt LSS som det var under ett helt år för tio år sedan, det visar nya siffror som SVT Nyheter tagit fram.

Läs mer

1,6 miljarder insparat på assistansen

Regeringens budget för 2018 visar att utgifterna för assistanserättning under 2017 blir 1,6 miljarder lägre än tidigare beräknat bland annat pga att antalet assistansberättigade minskar. Schablonbeloppet för 2018 blir 295,40 kr, en höjning med 1,5 %

Läs mer

SKL: Ge kommuner bidrag för personlig assistans

Sveriges kommuner och landsting (SKL) och förbundet för Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) är kritiska till att regeringen, i den nya budgeten, inte avsätter pengar till kommuner som får ta ett ökat ansvar för personlig assistans.

 

– Det har vi tagit upp, det borde ligga med i budgeten, för det blir ju ett utökat uppdrag för kommunerna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Läs mer

Lex Sarah: bristande rutiner under bilfärder

Vid två olika tillfällen har rutiner brustit under bilfärder med brukare. Vid det ena tillfället drog brukaren i ratten under pågående bilfärd och vid det andra tillfället hade en personal fokus på sin mobil istället för på bilkörningen. Båda händelserna anmäls enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg.

Läs mer

Här avslöjas miljonfusket - enligt åklagaren

Den inskickade filmen visar enligt åklagaren hur mannen rör sig helt obehindrat - tvärtemot de uppgifter han själv lämnat in om sina rörelsesvårigheter. När mannen fick höra talas om filmbevisningen ringde han kommunen: "Jag kan stå lite på mina ben, jag tror jag ska prova själv".

Läs mer

Magnus Wahlström

Personal misstänks ha stulit från brukare

En brukare på ett LSS-boende misstänks ha blivit bestulen på 100 kronor i somras.

Sannolikt ligger personal på boendet bakom stölden.

Läs mer