Instagram

Nyheter

Riksdagsdebatt visar tydlig blockbildning i assistansfrågan

Riksdagsdebatten kom att handla om regeringens (S+MP) ansvar i assistansfrågan. De mindre allianspartierna, KD, L och C, gick till hårt angrepp och sade bland annat att regeringen ”lägger rökridåer” och utarmar reformen genom sin passivitet. Kritiken backades upp av SD och V medan Moderaterna snarare stöttade regeringen.

Läs mer

Regeringen får kritik i assistansdebatt

LSS-lagen, som styr personlig assistans, har brister som det inte går att blunda för. Det hävdar det ansvariga statsrådet för frågan, Åsa Regnér (S), som får kritik i riksdagens extradebatt om läget inom den personliga assistansen.

Läs mer

”När ska mamma komma hem?”

Anna Ageberg är lycklig när hon promenerar hemåt på Amiralsgatan, med sonen i barnvagnen och vännen vid sin sida. Sekunden senare slungas en bil in över trottoaren och krossar allt i sin väg. Detta är historien om en av Malmös mest uppmärksammade trafikolyckor – och offret som glömdes bort.

Läs mer

”Vi tvåårsomprövar inte längre de som berörs av de senaste årens HFD-domar”

Assistansberättigade som drabbas av den förändrade rättspraxisen sedan 2009 ska inte längre tvåårsomprövas berättar Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef vid avdelningen för funktionsnedsättning. De som redan fått indragen eller minskad assistans får dock vänta på den lagändring regeringen utlovat till våren.

Läs mer

Med anledning av regeringens besked om den statliga assistansen

Under tisdagens pressträff presenterade regeringen ett nytt åtgärdspaket inom den statliga assistansen. Den tidigare tillämpningen av väntetid och beredskap ska återställas och tvåårsomprövningarna av rätten till statlig assistansersättning stoppas till oktober 2018.

Läs mer

ÅSIKT Vi hör er oro – och ändrar tillbaka LSS

Åsa Regnér: Assistans ska återigen beviljas för väntetid, föreslår regeringen

Läs mer

Lilly Key

Regeringen fryser omprövningar och förändrar i lagen

Åsa Regnér höll presskonferens och presenterade "Nytt åtgärdspaket för att värna den personliga assistansen"

Läs mer

Thomas Bull, Justitieråd, HFD – ”kan ses som ett misslyckande från samhällets sida men domstolen kan inte ta sådana hänsyn”

Konsekvenserna av de domar som begränsat grundläggande behov kan ses som ett misslyckande från samhällets sida menar Thomas Bull. Samtidigt menar han att Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, inte kan väga in sådana hänsyn utan måste hålla sig strikt till vad som står i lagtexten. Och snart avgör HFD om hjälp med sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov.

– Det borde föredras inom kort och kanske kunna avgöras innan årsskiftet, säger Thomas Bull.

Läs mer

Ge oss nya lagar, annars skjuter vi hundvalpen!

 

 

Försäkringskassan försöker forcera ny lagstiftning från regeringen i fallet LSS genom att lansera kreativa tolkningar av gamla domar som tvingar regeringen att visa korten, istället för att smygönska besparingar i regleringsbreven. Exemplet sätter migrationsfrågan i ett intressant ljus – här förekom nämligen aldrig denna klassiska förvaltningspolitiska strid.

 

Läs mer

Skärp er, det handlar om svårt sjuka barn

"Det handlar om barn med svåra funktionshinder. Det handlar om vuxna som kanske inte längre kan komma till jobbet. Om människor som byggt upp sina liv med hjälp av assistenter, men som nu riskerar att förlora allt."

Läs mer