Instagram

Nyheter

Sophie Karlsson

Ny dom om ersättning från kommunen

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom tagit ställning till kommunernas ersättning för personlig assistans.

Läs mer

Stödinsatser till personer med funktionsnedsättning

Regeringen har den 21 december publicerat denna artikel som sammanfattar deras pågående arbete kring den personliga assistansen men även om den nyligen tillsatta utredningen.

Läs mer

Regeringen förtydligar mål i regleringsbrev om assistansersättningen

Regeringen förtydligar målet för assistansersättningen i Försäkringskassans regleringsbrev för 2017. Beslut har även fattats om en rad myndighetsuppdrag för att säkerställa rättsäkerheten och kvaliteten i insatser enligt LSS och hållbar kostnadsutveckling. Ett av uppdragen handlar om att se över stödet till personer som får sin assistansersättning indragen. Försäkringskassan ska också utreda konsekvenserna av Högsta förvaltningsdomstolens domar som rör det femte grundläggande behovet.

Läs mer

Sophie Karlsson

Tydliggör villkoren för personlig assistans

Ny rapport från ISF om sjukvårdande insatser och personlig assistans.

Läs mer

Elin och assistanskarusellen

Elin föddes med ryggmärgsbråck och är en av de 16000 som lever med assistens idag. Elin sitter i rullstol och är beroende av hjälp dygnet runt. Men nu kan allt förändras.

Läs mer

Emil Erdtman

Från välgörenhet till rättigheter – intervju med Vilhelm Ekensteen

Vilhelm Ekensteen är idag hedersdoktor och kan se tillbaka på 50 års arbete för ett tillgängligt och inkluderande samhälle. I sin debattbok På folkhemmets bakgård från 1968 pekade han på att 50- och 60-talens svenska samhällsförbättringar inte kom alla medborgare till del.

Läs mer

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken.

Läs mer

SVT play

SVT uppmärksammade manifestationen 3 december

SVT sände ett halvtimmes lång extrasändning med intervjuer och reportage från Stockholm, Göteborg och Malmös manifestationer.

Läs mer

Anna Strimbold, JAG

”Goda levnadsvillkor gäller enbart insatsernas kvalitet”

Det är en missuppfattning att goda levnadsvillkor ska vara bedömningsgrund för antalet assistanstimmar menar Anna Strimbold, jurist på Föreningen JAG.

– Goda levnadsvillkor avser kvalitetsnivån på insatserna.

Läs mer

Åsa Regnér om personlig assistans i P1 morgon

Lyssna från "delad tidpunkt", ca 2 tim och 15 minuter in i programmet så talar Åsa Regnér om rätten till assistans, hållbar assistans, regleringsbrevet till Försäkringskassan och att hon bl a vill tillsätta en snabbutredning av assistansbolagen.

Läs mer