Stoppa assistansverksamheter som säljer uppehållstillstånd!

IfA tar starkt avstånd från förekomsten av att oseriösa, eller snarare kriminella, assistansverksamheter säljer uppehållstillstånd genom att erbjuda falska anställningserbjudanden till personer som lever i förhoppningen att komma till Sverige och erhålla arbete som personlig assistent, men istället bara blir lurade på pengar. Att människor i utsatta situationer utnyttjas på detta sätt är förstås helt oacceptabelt.

Den personliga assistansen nämns som en särskilt utsatt bransch. Människor får t ex betala för ett anställningserbjudande eller så kan personen få betala tillbaka sin lön till arbetsgivaren. Det är helt förkastligt att agera på detta sätt och eventuella assistansverksamheter som går till väga på detta sätt ska inte ha kvar sitt tillstånd att bedriva personlig assistans.

Från IfAs sida ser vi dessutom en stor risk för att assistansberättigade utnyttjas i samband med detta och det måste få ett stopp! Det är viktigt att assistansberättigade känner till att detta kan förekomma och att en inte på något sätt medverkar eller låter sig utnyttjas för ett sådant förfarande. Anmäl till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) om ni kommer i kontakt med dylika tillvägagångssätt.

Sätt stopp för assistansverksamheter som gör på detta sätt!

 

Läs artikeln som detta relaterar till här.

 

Nyhetsarkiv