Ardalan Shekarabi (S): "Tokliberala system" bakom bidragsbedrägerier

Hur ska Sverige stoppa bedrägerierna med olika bidrag och ersättningar?

Nyligen presenterade Nationellt underrättelsecentrum en rapport som visar hur den organiserade brottsligheten utnyttjar assistansersättningen för att lura till sig pengar, som beräknas till miljardbelopp årligen.

- Vi måste ifrågasätta några av de marknadsliberala reformer som skapat ett världsekonomiskt system som präglas av naivitet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i P1-morgon.

 

Kommentar från IfA:

Ardalan Shekarabi uttalar sig väldigt generaliserande kring "marknadsliberala reformer" och reportern hänvisar ständigt till just personlig assistans. Det finns mycket att säga om detta inslag från Sveriges Radio. Shekarabi menar att det bland annat har varit fri etableringsrätt inom exempelvis personlig assistans fram till i fjol men faktum är att tillståndsplikten funnits sedan 2011 men att fokus på vem och vad som ska kontrolleras byttes i fjol. Regelverket kring vad som ska synas är dock fortfarande tolkningsbart. IfA vill att kriminella ska försvinna från den personliga assistansen liksom från all annan välfärd. Det får dock inte ske på bekostnad av strypt stöd till de personer som har behov av exempelvis personlig assistans för att kunna leve sina liv. Detta är en fråga som IfA aktivt har arbetat med sedan lång tid tillsammans med våra assistansberättigade medlemmar, IfA Supporters (IfAs nätverk för assistansanordnare) samt i dialog med olika myndigheter.

Ta del av hela radioinslaget här 

Nyhetsarkiv