Instagram

Nyheter

Expert varnar: Assistans kan kommunaliseras för att spara

LSS-UTREDNINGEN Funktionsrätt Sverige, som sitter med i utredningen om framtiden för LSS, uttrycker oro för att rättigheten till personlig assistans kan begränsas kraftigt.

Läs mer

Arbetet mot organiserad brottslighet ska fortsätta

Försäkringskassan har stärkt sitt samarbete med Polisen och andra berörda myndigheter i arbetet mot den organiserade brottsligheten. Bakgrunden är ett regeringsuppdrag som Polismyndigheten har fått att tillsammans med berörda myndigheter, däribland Försäkringskassan, utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Uppdraget har även innefattat samverkan mot finansiering av terrorism, uppkomsten av osund konkurrens och brott mot välfärdssamhället.

Läs mer

”Vi har börjat leva igen”

Efter nästan två års kamp mot Försäkringskassan har Olof, 3, äntligen fått rätt till personlig assistans. Mamma Karolina och pappa Magnus är obeskrivligt lättade över att veta att Olof har det bra, samtidigt som de kan ägna tid åt syskonen, laga mat, jobba och sova. Leva igen helt enkelt.

Läs mer

Kommunen behöver spara – ny avgift för hemsjukvård på LSS-boende

Avgiften gäller för hemsjukvård som utförs av personal på LSS-boende.

Läs mer

Nytt avtal mellan Kommunal och KFO

I det nya avtalet blir det blir 2,2 procent lönehöjning för personliga assistenter inom Arbetsgivarföreningen KFO från 1 september 2017. Lägstalöner, OB och jour höjs lika mycket. Uppsägningstiden för assistenter som varit anställda mer än ett år utökas från två veckor till en månad.

Läs mer

Signe Holmlund Armerin, Försäkringskassan – ”Sminkning kan inte längre räknas som grundläggande behov”

För att räknas som grundläggande behov vid personlig hygien måste hjälpen, enligt ett nytt rättsligt ställningstagande, handla om att hålla sig ren. Sminkning, manikyr, pedikyr eller duschning flera gånger/dag ses då inte som grundläggande behov som ger rätt till assisansersättning.

 

Läs mer

Almedalen 2017 – ”Personlig assistans den viktigaste funktionshinderpolitiska frågan just nu”

Ett referat från IfAs seminarium Personlig assistans – skillnader i bedömning mellan Försäkringskassan och kommunerna

Läs mer

Regeringen har en Plan B för att stoppa vinstjakten

Regeringen har en "Plan B" för att vinna striden om vinst i välfärd.

När Ilmar Reepalus vinsttak har fallit i riksdagen läggs ett nytt förslag – som väntas få stöd av alliansen: Oseriösa och kriminella aktörer ska stoppas.

"Vi kommer inte hela vägen. Men en bra bit", säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Läs mer

Allt fler går till domstol för att få assistans

Under första halvåret 2017 var det lika många som gick till domstol för att få rätt till hjälp enligt LSS som det var under ett helt år för tio år sedan, det visar nya siffror som SVT Nyheter tagit fram.

Läs mer

1,6 miljarder insparat på assistansen

Regeringens budget för 2018 visar att utgifterna för assistanserättning under 2017 blir 1,6 miljarder lägre än tidigare beräknat bland annat pga att antalet assistansberättigade minskar. Schablonbeloppet för 2018 blir 295,40 kr, en höjning med 1,5 %

Läs mer