Instagram

Nyheter

Viktigt besked från regeringen om personlig assistans

SKL har pekat på de orimliga effekterna när lagstiftningen urholkas, både för de som har behov av assistans för att kunna fungera i sin vardag och för kommunerna, säger Lena Micko, ordförande i SKL.

Läs mer

Många kan drabbas innan LSS-lagen ändras

Hur många som kommer att drabbas av indragen assistans innan LSS-lagen ändras går inte att förutsäga, enligt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

 

Läs mer

Uttalande från IfA

IfAs ordförande Vilhelm Ekensteen uttalar sig med anledning av Åsa Regnérs meddelande

Läs mer

Thomas Bull, Justitieråd Högsta Förvaltningsdomstolen – ”Vårt avgörande hade inte något med väntetid eller beredskap att göra”

HFD-domen om transporter får nu dramatiska konsekvenser i personlig assistans. Thomas Bull som var med och dömde i HFD-domen vill inte värdera Försäkringskassans tolkning men säger att den tar upp saker som HFD inte tagit ställning till.

Läs mer

Blev av med sin assistans – har skickats till akuten tre gånger

Sen strokedrabbade Mikael Foss för sex veckor sedan blev av med delar av sin personliga assistans så har han fått uppsöka akuten tre gånger.

Läs mer

Antalet assistansberättigade minskar och pengar sparas in

I september var antalet assistansberättigade 15 115, det lägsta hittills. Enligt den senaste prognosen från Försäkringskassan fortsätter minskningen under 2018 och 2019, vilket den nya HFD-domen om transporter väntas bidra till.

Minskningen tillsammans med effekter av efterskottsbetalningen beräknas spara in 2,8 miljarder 2017 och 1,1 miljarder 2018 på assistansersättningen jämfört tidigare prognoser.

Läs mer

Assistansen har brutit samman, Åsa Regnér

Assistansen måste göras om i grunden. Den är ett drivhus för fusk och kriminalitet. Samtidigt får svårt sjuka inte den hjälp som de behöver.

Läs mer

Tusentals kan förlora personlig assistans efter ny dom

Ninnie Wallenborg har personlig assistans dygnet runt. Tack vare assistansen kan hon arbeta och fungera som mamma till sina två barn. Men snart ska Försäkringskassan ompröva hennes rätt till assistans.

– Jag har i princip jobbat sen jag var 18 år, men det är det slut med nu om det här ska efterföljas, säger Ninnie Wallenborg.

Läs mer

STOPP! Tusentals människors liv slås sönder

En samlad funktionshinderrörelse säger härmed stopp! Regeringen måste ta sitt ansvar och agera. Vi kräver en plan för en lagändring och för hur LSS intentioner ska återställas. I slutändan handlar det om vilket samhälle och människosyn vi vill ha i Sverige

Läs mer

Sophie Karlsson

Brev till assistansberättigade - Nu får det vara nog!

Till alla IfAs medlemmar och alla som berörs av den personliga assistansen

Läs mer