Instagram

Nyheter

Edvard Hollertz/SNB

Kommunalt problem

Att Regnér backar från det statliga ansvaret men sätter sig på en hög häst när hon talar om kommunerna lär kännas olustigt för hennes partikamrater i kommunpolitiken.

Läs mer

Personlig assistans, vård och egenvård

Vad är egentligen vård och vad är egenvård? Vad ger rätt till assistans och hur ska de behov som inte tillgodoses med assistans lösas?

Läs mer

Ivan Garcia

Stark kritik mot att många nekas assistans

Aldrig förr har så många med funktionsnedsättning fått nej till den statliga assistansersättningen. Flera partier kräver nu en lagändring och ett tillfälligt stopp för Försäkringskassans åtstramning.

Läs mer

Försäkringskassan

Tre nya blanketter för assistansersättning

Här kan du som är kommunal assistansanordnare eller egen arbetsgivare läsa om vår nya blankett ”Begäran från kommunen – ersättning för utförd personlig assistans” (3032). Du kan även läsa om de uppdateringar som vi har gjort i blanketterna ”Anmälan från arbetsgivare uppgifter om en personlig assistent” (3066) och ”Räkning – Assistansersättning” (3057). De nya blanketterna ska användas för redovisning som skickas in till Försäkringskassan efter den 29 maj.

Läs mer

Allt svårare få assistensersättning

Bara en av sju som söker assistensersättning får den beviljad av Försäkringskassan, enligt de senaste månadssiffrorna.

Läs mer

DEBATT: Dags att regeringen agerar för LSS - människors rätt till frihet kan inte vänta!

 

 

Det är nu som regeringen måste agera. Nu får det vara nog med bortförklaringar, människors rätt till frihet och ett liv som alla andra, kan inte vänta.

Läs mer

Akut brist på personliga assistenter

Jönköping Till följd av högkonjunkturen råder det en stor brist på personliga assistenter. Det finns ett behov av 30-40 sommarvikarier till sommaren och det saknas också tio fast anställda.

— Vi har aldrig varit med om ett sådant här läge tidigare, säger Eva Bjurenstedt, områdeschef för arbete och assistans.

Läs mer

Martin Klepke, Tidningen Arbetet – ”Regeringen reagerar handfallet på en kedja av händelser man själv satt igång”

Regeringen gjorde misstaget att förutsätta att ökande kostnader för assistans beror på överutnyttjande och fusk. Deras ambition att sänka kostnader har i sin tur pressat Försäkringskassan till mer restriktiva lagtolkningar, anser Martin Klepke.

– Utvecklingen bryter mot grunden i det svenska välfärdssystemet, att resurser till välfärd ska ges efter behov.

Läs mer

Lilly Key

IfAs Debattforum våren 2017

IfA träffades för 46:e gången och genomförde sitt debattforum den 12 maj i Stockholm. Ett hundratal personer mötte upp för att lyssna på paneldebatt med deltagare från Socialutskottet som föregicks av ett anförande av Bengt Westerberg. Ta del av debattens huvuddrag i nedanstående text.

Läs mer

Sveriges Radio

Allt svårare få personlig assistans

IfAs verksamhetsansvariga Sophie Karlsson blev intervjuad i Sveriges radios P4 Västerbotten kring utvecklingen av den personliga assistansen.

Läs mer