Instagram

Nyheter

Bengt Westerberg

Assistansutredningen har fel utgångspunkt

Försäkringskassan har beräknat att brukare hos privata anordnare har tre procent fler timmar än brukare hos kommunala. Skillnaden får betraktas som marginell, skriver Bengt Westerberg.

Läs mer

Sophie Karlsson

Verksamheter som vill ta över

IfA har nåtts av information om assistansverksamheter som vill ta över mindre verksamheter.

Läs mer

Sophie Karlsson

Operation Fjord stoppade brott för ca 60 miljoner kronor

Försäkringskassan skriver följande. Operation Fjord var ett samarbete mellan flera myndigheter och pågick från 2011 till och med 2015 i syfte att upptäcka, utreda, lagföra och förebygga brott inom assistansersättningen.

Läs mer

Sophie Karlsson

"Regeringen missar chansen att ge reformen legitimitet"

Assistanskoll skriver att Camilla Sköld, Akademikerförbundet SSR, anser att direktiven till den nya LSS-utredningen helt handlar om att sänka kostnader.

Läs mer

Sophie Karlsson

"Lagändring föregriper hela LSS-utredningen"

Hejaolika.se skriver följande. Redan innan direktiven för den nya LSS-utredningen blev offentliga i slutet av maj hade socialdepartementet arbetat fram ett förslag till lagändring som föregriper hela LSS-utredningen, skriver FUB-juristen Elisabeth Langran.

Läs mer

Sophie Karlsson

Regeringen vill få mandat att ändra schablonbeloppet

Assistanskoll skriver. I ett lagförslag från Socialdepartementet vill regeringen få tillåtelse att ändra assistansersättningens schablonbelopp i princip när som helst och att ha olika schablonbelopp samtidigt. Detta ska tex kunna användas i en krissituation.

Läs mer

Sophie Karlsson

Kommunerna agerar mot lagens intentioner

IVO har publicerat en rapport om tillsynen av socialtjänsten.

Läs mer

Sophie Karlsson

Lämplig eller inte - det är prövningen

IVO har publicerat en rapport med resultaten av ett nationellt tillsynsprojekt där IVO har granskat företag som beviljats tillstånd och bedriver personlig assistans mellan den 1 juli 2013 och den 29 februari 2016.

Läs mer

Sophie Karlsson

Hej ministern, jag vill berätta om min värld

Aftonbladet debatt. Öppet brev till Åsa Regnér om att vara beroende av personlig assistans

Läs mer

Sophie Karlsson

Tänker regeringen svika samhällets svagaste?

Dagens Samhälle skriver följande.

Regeringen fryser uppräkningen av assistansersättningen till 1,4 procent årligen till och med 2018. Samtidigt ökar kostnaderna när den lägre arbetsgivaravgiften för unga slopas, vilket innebär kraftigt ökade kostnader för en fjärdedel av branschens medarbetare. Regeringen bäddar därmed för ett svek mot de som är beroende av en fungerande assistans.

 

Läs mer